Comunicat de presă: Festivalul Folcloristica

Asociația SUPER TINERI (ASIRYS) în parteneriat cu Primăria Orașului Tîrgu Frumos și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, vă invită la Festivalul Folcloristica, un eveniment ce își propune promovarea, integrarea și revigorarea tradițiilor și obiceiurilor județului Iași. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 septembrie, pe Esplanada orașului Tîrgu Frumos. 

Folcloristica este un festival participativ, care reunește evenimente cu tradiție precum Târgul de Toamnă, la a III-a ediție, și Târgul de Meșteri Populari, la a IV-a ediție, și evenimente în premieră, precum Școala Populară din Tîrgu Frumos sau Parada Satelor din județul Iași. 


Pe parcursul celor 3 zile, vor fi prezenți 40 meșteri populari, voluntari, ansambluri folclorice, tineri pasionați, istorici, profesori, școli și biblioteci din tot județul. Esplanada orașului Tîrgu Frumos se va transforma într-un spațiu interactiv, unde cetățenii orașului și invitații vor putea interacționa și învăța despre folclor, într-o manieră nonformală. 

Deschiderea festivalului va avea loc pe 18 septembrie, la ora 16:00, pe Esplanada orașului, însă meșterii vor fi zilnic prezenți, începând cu ora 9:30. Activitățile și evenimentele zilei vor fi prezentarea atelierelor de lucru, comunitatea fiind invitată să învețe meșteșuguri, precum: olărit, țesut, pielărie, pictură pe sticlă, dar și dans popular; momentele artistice, artistul zilei fiind cântăreața de muzică populară, Margareta Clipa, și lansarea documentarului orașului ˝Comunități Europene: orașul Tîrgu Frumos˝.


Pe 19 septembrie, toate școlile și instituțiile publice implicate în procesul de educație, din Tîrgu Frumos,  sunt protagoniștii festivalului. Vor realiza momente artistice, dar vor avea și propriile standuri de prezentare ale proiectelor folcloristice desfășurate de-a lungul timpului. Bineînțeles, atelierele vor invita vizitatorii să experimenteze meșteșuguri și să învețe despre tradiții. Va fi organizat un forum, unde vor fi dezvoltate noi proiecte pentru comunitate. De la ora 17:00, va putea fi urmărit un bogat program artistic, prezentat de talentele orașului, cu dansuri, muzică clasică, populară și folk, teatru, dar și invitați speciali. 


Duminică, 20 septembrie, va avea loc ˝Parada Satelor˝. Fiecare sat participant va prezenta un cântec, un dans și un meșteșug, iar în funcție de creativitatea, complexitatea, respectarea tradițiilor populare, va fi ales și premiat cel mai frumos și tradițional sat al județului Iași. În încheierea festivalului va concerta trupa Etnic.


În toate cele trei zile ale Festivalului Folcloristica, vizitatorii vor putea experimenta și învăța lucruri noi despre folclorul românesc, vor asculta artiști, vor susține talentele, meșterii și producătorii locali, vor putea contribui la crearea muzeului ținutului Cârligătura, vor putea admira expoziții și vor putea discuta cu meșterii și oamenii care iubesc și păstrează tradițiile și meșteșugurile. 


Folcloristica - Școala Populară din Târgu Frumos este un proiect sprijinit de Cercul de Donatori Iași și este organizat în cadrul proiectului „Centrul de Voluntariat Târgu Frumos”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani