Reinventarea tradiţiei: “DRUMUL VINULUI”

Pe data de 5 octombrie 2014 dorim să sărbătorim cei 566 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Tîrgu Frumos, prin organizarea unui eveniment cultural inspirat din "Drumul Vinului". Mai jos vom posta toate materialele create/culese de voluntari, fiind o invitaţie pentru voi de participare la procesul de planificare a evenimentului.

Scris de Cosmina Gheran
 
Nu trebuie să fie toamnă ca să te bucuri de bogăţia vinului. Pe tot parcursul anului, în principalele zone vitivinicole se organizează excursii de două-trei zile în căutarea... vinului.


România este binecuvântată cu multe regiuni viticole, care, astăzi, urmează şi ele tendinţele europene: diversificarea activităţii prin dezvoltarea turismului cu specific. Drumurile Vinului sunt deja trasee cu vechime în Occident. Ţara noastră se poate şi ea mândri cu astfel de rute printre podgorii, cum sunt în Moldova – Cotnari, Huşi, Bucium, Panciu, în Transilvania – Tarnave, Recas, şi Oltenia – Drăgăşani.

Pentru cei mai mulţi dintre turiştii care aleg Drumul Vinului, acesta este un voiaj iniţiatic. Nu numai că îşi vor delecta papilele gustative cu cele mai diferite soiuri nobile, dar vor căpăta cunoştinţe despre ritualurilor degustării perfecte, vor afla cum trebuie servit fiecare sortiment şi cu ce trebuie asortat, vor căpăta date istorice şi alte informaţii despre soiurile autentic româneşti şi, nu în ultimul rând, vor rămâne fascinaţi de legendele ce însoţesc fiecare vizită în podgorie şi fiecare degustare în parte. Printre activităţi ar fi vizite la podgorii, crame, circuite tematice, participarea la şezătoare – un obicei din străbuni, iar prin muzică şi dans popular se va întreţine atmosfera specifică românească.


Se spune că, după parcurgerea Drumului Vinului, fiecare turist capăta o parte din nobleţea vinurilor pe care le-a cunoscut. Se transformă, adică, din consumator în cunoscător!


Scris de Ancuta-Evelina Mintescu

Se spune că în Moldova, cultivarea viței de vie este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri.  De pe podgoriile moldovenești se obțin roade bogate de struguri de masă, cu o mulțime de beneficii curativ-dietetice, precum și vinuri naturale pentru cele mai rafinate gusturi.

 Fiecare dintre noi cât și oaspeții pot aprecia pe lângă vinurile europene cunoscute precum Chardonnay, Pinot, Cabernet, Riesling, Aligote și vinuri de calitate autohtone, din struguri de Rara Neagră, Fetească, Plavai. Vinurile Moldovei s-au făcut cunoscute pe numeroase meridiene, fiind deopotrivă prețuite la mesele regale, în saloanele de lux și la expoziții.
 

Drumul vinului nu este un simplu marcaj geografic, este o rețea de producători care oferă facilități și servicii. Producătorii se reunesc pentru a promova, comercializa și vinde un produs, cu alte cuvinte este o adevărată școală a culturii vinului. Moldova este una dintre regiunile lumii unde vinificația cunoaște o istorie de peste cinci mii de ani. Din timpuri străvechi poporul nostru cultivă vița-de-vie, produce vinuri, care și-au cucerit faima departe de hotarele acestui plai.

Proiectul ״Drumul Vinului״ a fost lansat de fostul ministru al turismului, Dan Matei Agathon. În România, conceptul de Drumul Vinului reprezintă mai multe șosele turistice care traversează zone viticole și istorice. Apărute în 2000, aceste drumuri ale vinului există în mai multe zone ale țării,  dar primul și încă singurul funcțional este cel din vestul județului Buzău și care traversează județul Prahova de la est la vest.

Pentru mai multe detalii vă invit să accesați următorul link: www.youtube.com/watch?v=e0SXG_C4Kfk 

 Un alt material realizat de Andreea Neagoe poate fi descărcat de AICI.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani