TroubleShooters - raport intermediar + o invitaţie

Într-un articol anterior am nominalizat ceea ce am reuşit să realizăm până acum şi vă propuneam o listă de activităţi în cadrul proiectului Young European TroubleShooters. Între timp am ajuns şi la o definiţie comună a ceea ce înseamnă democraţie participativă! Şi nu, nu e legat doar de participarea în plan politic, ci de implicarea noastră activă, în viaţa comunităţii, pe toate planurile. Astfel că proiectul Young European TroubleShooters s-a dezvoltat foarte mult. Pentru a implica comunitatea, modalităţile s-au diversificat, în funcţie de nevoile de învăţare ale tinerilor implicaţi. Putem spune acum că, propunerea pentru care am primit finanţare de la Tineret în Acţiune e depăşită în activităţi şi rezultate cu mai mult de 300%!

O să continuăm lista cu ce am realizat până în acest moment. Unul dintre motivele pentru care facem acest lucru este că în sfârşit am învăţat lecţia de a nu lăsa pentru ultimele zile de la finalul proiectului, procesul de evaluare/raportare! 

Aşadar, am reuşit:

- să dezvoltăm competenţe digitale în rândul tinerilor implicaţi în proiect (+ în Youth Pass). Cum? Am început să folosim Producteev, o plaformă online de planificare şi management.  43 de voluntari o folosesc deja şi e doar începutul, pentru că am descoperit-o acum 3 săptămâni. Producteev ne permite să planificăm mai bine activităţile pe care le avem. Pe facebook sau email, pierdem viziunea de ansamblu a ceea ce se întâmplă în cadrul organizaţiei, pe când în Producteev putem afla foarte uşor, cine sunt voluntarii activi, ce activităţi sunt în curs de desfăşurare în oricare dintre proiectele noastre, putem fixa termene limită cu "reminder" etc. Cel mai frumos e că am reuşit să ne convingem şi partenerii internaţionali să utilizeze reţeaua în propriile proiecte. Iată un feedback:

"Also I started to use my own network thanks to you; I was looking for this kind of tool! And you become like a hero to show it to me!" (Baran Koc) 

  • să finalizăm draftul revistei care se va numi "European Dignities" şi să constituim pentru aceasta o echipă multiculturală cu membri din România, Belgia, Moldova, Armenia, Turcia, Italia şi Mexic!  
  • să realizăm un total de 14 fotoreportaje din comunităţi diferite, în special din Iaşi, Paşcani, Huşi şi Tîrgu Frumos;
  • să realizăm primul video-reportaj în comunitatea Tîrgu Frumos, ce are ca scop identificarea şi activarea resurselor comunităţii Tîrgu Frumos. Video-reportajul a fost preluat de televiziunea Info Bit şi transmis în forma de mai jos. De asemenea, am primit invitaţia de a vizita redacţia Info Bit cu echipa internaţională.

  •  voluntarii noştri din Paşcani au participat la o şedinţă de consiliu local şi de departament; de asemenea, unul dintre partenerii din Turcia a participat la o şedinţă de consiliu local în oraşul său, vorbindu-le autorităţilor depre proiectul noastru şi despre o potenţială activitate de cooperare între ONGurile şi primăriile din comunităţile noastre (România - Turcia);
  • partenerul din Germania a lansat un apel de selecţie pentru participanţi din Germania;
  • am lansat pagina: www.facebook.com/cityofiasi, idee care a apărut în momentul în care am dorit să realizăm info-packul proiectului şi nu am găsit nicio pagină care să prezinte Iaşiul exclusiv în limba engleză;
  • am primit peste 10 articole pe diferite teme, de la voluntari şi parteneri;
  • am creat o bază de date cu jurnalişti şi organizaţii interesate de revistă;
  • în acest moment sunt implicate 4 comunităţi în proiect: Tîrgu Frumos, Paşcani, Iaşi şi Ruginoasa;
  • avem 45 de tineri români implicaţi în proiect, iar lista este deschisă;
  • am lansat o campanie de promovare dedicată producătorilor din judeţul Iaşi.
Vrem să susţinem #economia locală, aşa că ne-am decis să dezvoltăm gratuit, o campanie de publicitate dedicată producătorilor locali din judeţul Iaşi.

Dacă sunteţi producător local, vă invităm să ne trimiteţi un mesaj cu produsele pe care le vindeţi, o fotografie şi date de contact (de unde şi cum le putem cumpăra?).

Dacă ştiţi vreun producător (de obicei ei nu au timp de internet), vă invităm să-i ajutaţi cu promovarea! Ne puteţi lăsa detalii despre produsele/serviciile pe care le oferă, printr-un mesaj sau chiar la secţiunea comentarii.

Ce mai este de făcut?

În perioada următoare vom pregăti schimbul de tineri cu 12 participanţi din Turcia şi Germania (7-13 aprilie 2014), aşadar e nevoie:

  • să realizăm un info-pack care să conţină informaţii utile pentru participanţi (transport, cazare, ce trebuie să pregătească pentru serile interculturale etc.),
  • să realizăm un raport cu privire la participarea civică a tinerilor şi implicarea lor în politică la nivel local şi naţional, cu menţionarea direcţiilor europene,
  • să pregătim o seară interculturală inedită - o idee este să realizăm o gală nonformală la Iaşi, cu toţi participanţii deghizaţi în lideri politici din ţările lor, din secolul al XIX-lea;
  • să pregătim activităţile în cele 4 comunităţi implicate;
  • să valorizăm faptul că schimbul de tineri se desfăşoară în Săptămâna Altfel şi să promovăm democraţia participativă în şcoli, consolidând parteneriatele locale.

Concomitent cu pregătirea schimbului de tineri este nevoie să realizăm şi aceste activităţi

- organizarea unei dezbateri la Iaşi despre alegerile euro-parlamentare,
- realizarea de interviuri cu diverse personalităţi locale,
- scrierea de articole de promovare turistică/culturală a comunităţii,
- scrierea de articole despre democraţia participativă,
- organizarea unei simulări ale alegerilor europarlamentare într-o şcoală,
- realizarea de foto-reportaje pe teme la alegere,
- contactarea tinerilor din Europa în vederea realizării de foto-reportaje şi articole pentru revista proiectului,
- promovarea proiectului YET prin intermediul reţelelor sociale,
- scrierea de comunicate de presă şi dezvoltarea relaţiei cu presa,
- promovarea organizaţiei în mediul online,
- promovarea organizaţiei şi a proiectului în şcolile oraşului în vederea recrutării de noi membri şi a informării elevilor asupra beneficiilor voluntariatului şi educaţiei nonformale,
- organizarea unei consultări cu cetăţenii cu privire la problemele comunităţii şi la soluţiile potrivite,
- realizarea de filmuleţe şi fotografii, în cadrul proiectului,
- realizarea unei baze de date naţionale şi transmiterea newsletterului şi a revistei proiectului,
- dezvoltarea de colaborări cu alte organizaţii, instituţii,
- redactarea unei prezentări în limba engleză, cu ceea ce s-a realizat/se va realiza în proiect,
- crearea unei baze de date + contactarea sponsorilor.  


Cei interesaţi să devină membri în echipa noastră, sunt invitaţi să ne scrie pe www.facebook.com/ASIRYS sau pe voluntarasirys@gmail.com. Nu există limită de vârstă, locaţie, personalitate... oricine se poate implica, online sau offline!

Beneficii:
- un certificat Youth Pass - recunoscut la nivel European;
- dezvoltare personală şi profesională;
- crearea unei reţele de prieteni, colaboratori, parteneri internaţionali;
- recomandare scrisă din partea coordonatorului organizaţiei;
- exersarea limbii engleze;
- experienţă în implementarea unui proiect european!

Alte precizări:
- vom semna un contract de voluntariat pentru toată perioada proiectului,
- puteţi veni şi cu alte propuneri de activităţi! 


 O parte din echipa de SUPER TINERI

Young European TroubleShooters este un proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Tineret în Acţiune. AN şi CE nu sunt responsabile de posibila utilizare a informaţiilor conţinute în acest articol.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani